Ikke-kategoriseret

Selvskade, selvmord på Instagram

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Selvskade, selvmord på Instagram

Så tonede han frem igen, den gode Martin Ruby, rolig fremtoning, ikke en muskel i hans ansigt vibrerede da han igen igen, talte om unge piger, selvskade og Instagram.

Det giver sig selv at det interview har Martin da ikke glædet sig til! Det er ikke længe siden at han sad i nøjagtig samme stol, med nøjagtig samme problemstilling, men heller ikke denne gang var der løsninger at spore i hans udtalelser, profilen Priv. på Instagram er stadig aktiv, og de samme fotos af unge piger med åbne sår, er ligeså tilgængelige som de plejer at være.

Mie Pedersen, en ung pige der tidligere var med i gruppen af selvskadere på Instagram, taler dybt påvirket til skærmen på 21 søndag i går, hun har tidligere været en del af en gruppe piger der deltog i selvskadende aktivitet på Instagram, hun fortæller om hvilken påvirkning fotosene havde på hende, da hun var en del af Priv på Instagram. Profilen på Instagram er en lukket gruppe, hvor det forventes en stor diskretion, og hemmelighedsfuldhed, du er med i en gruppe af piger der ifølge Mie konkurrerer om hvem der kan skade sig selv mest. Mie følte på egen krop, hvad det ville sige at være med i opløbet om det blodigste foto. Mie var en del af Priv i en mørk periode af sit liv, hvor hun gik med mange dystre tanker, depression og et ønske om at skade sig selv. Hun kommenterede på Priv: ” når der blev lagt et foto op af en selvskade, var der en forventning om en intern tavshedspligt”

 

Hvem selvskader?

Mie beskriver sig selv som en piger der søgte perfektion, hun gik efter 12’taller, spillede håndbold, og alt så fint ud, lige bort set fra at hun, kæmpede med mørke tanker. Hun beskriver også de piger hun så fotos fra på Instagram, som nogen piger hun følte hun kunne relaterer sig til. Hvis du går med selvmordstanker, har psykiske diagnoser, eller bare har det svært er det nemmere at poste et foto, end det er at sætte ord på problemet

Lotte Rubæk, der har speciale i terapi til unge, beskrev problemet på 21 søndag, de unge trækker hinanden ned i et stort mørke, profilen på Instagram virker negativt på de unge, der går konkurrence i at skade sig selv mest muligt. Camilla Mehlsen fra børns vilkår, var af samme mening, blod og åbne sår virker ansporende på disse piger og drenge, selvmordstanker er også en del af selvskade, og det er meget smittende. Det er selvfølgelig lidt svært for et rask menneske at forstå, men blod der løber, åbne sår og blå mærker, giver en slags tilvænning, så der ikke er så langt til et evt. selvmord.

Mie er enig, ”jeg ønskede at lave lige så store ar som de andre piger, det er virkeligt dumt”

Der skelnes imellem skader der er forårsaget pga. Alkohol fordi den unge ikke har kunnet styre sin gang og er kommet til skade, og en reel selvskade. Men alkohol kan være en katalysator for en selvskadende person, fordi alkoholmisbrug giver et større mod til at skære dybere eller at gøre alvor af selvmordet

 

Ude på den anden sige.

Mie er kommet ud af sin selvskade nu, hun er på uni, og familien er en stor del af hendes liv, det er slut med at selvskade.

Men det hjælper jo ikke den store gruppe unge der stadig befinder sig på Priv på Instagram, Martin Ruby siger at det er et stort arbejde at komme problemet til bunds. Der er ansat 25.000 personer til at se fotos igennem, men antallet af fotos der går igennem Instagrams platform, er så mange at det er svært at holde trit.

Mie fortryder de fotos hun har lagt ud, og alle de piger hun har inspireret, Martin er ikke tilfreds med at der stadig er mange fotos på Instagram, Børnenes vilkår er i chok og børnetelefonen kimer som aldrig før.

 

 

Write A Comment